Ekspresy do kawy

Oczywiście kawę można po prostu zaparzyć. Wsypać łyżeczkę obojętnie jakiej, zmielonej kawy do szklanki, zalać wrzątkiem. Znajdą się na świecie zwolennicy takiej wersji kawy - w Polsce nazywanej „po turecku” a określanej czasami poza granicami naszego kraju jako kawa „po polsku”. Kwestia gustu, przyzwyczajenia, lenistwa, braku czasu czy z nostalgii za PRL-em …są osoby na tym świecie dla których kawa może być po prostu taka. Niemniej zdecydowana większość osób pijących kawę ma swoje ulubione gatunki i przywiązuje uwagę jak przygotowują kawę.

Dla fanów kawy, ze względu na efekty smakowe jak i ze względu na święty rytuał porannej lub poobiedniej kawki dobór odpowiednich urządzeń jest bardzo istotny a użytkowanie dobrego ekspresu czy kawiarki jest źródłem ogromnej przyjemności.

Od tygielka do multifunkjonalnego ekspresu

Tygielek do parzenia kawy

Tygielek, czyli mały garnuszek z długą rączką. Kawę zalaną woda gotujemy by uzyskać ciężki, głęboki aromat. Popularny w krajach arabskich do przygotowywania kawy z przyprawami - kardamonem, goździkami, cynamonem.

Kawiarka

Kawiarka jest to małe, proste poręczne urządzenie, tak właściwie garnuszek. Składa się z dolnej części, gdzie wlewamy wodę, środkowej, ażurowej, gdzie wsypujemy zmieloną kawę i górnej do której pod ciśnieniem zostanie przetransportowana kawa zaparzająca się przez wodę parującą i przechodząca przez wsypaną kawę.

Kawiarka na 4 filiżanki - 200 mll

Panująca powszechnie moda na dobrą, przygotowaną z należytą dbałością kawę przywróciła w Polsce modę na kawiarki. Były one powszechne za czasów naszych babć. Są stałym elementem wyposażenia kuchni na południu Europy, teraz wróciły do użytkowania również u nas.

Kawiarka może być metalowa lub ceramiczna. Elektryczna lub do użytkowania na kuchence. Mamy możliwość użytkowania większych modeli również na płytach indukcyjnych, mniejsze wymagają na indukcji specjalnych podkładek - takich jak do mniejszych garnków, których średnica nie obejmuje średnicy pola grzewczego płyty indukcyjnej.

Kawiarki produkowane są w różnych rozmiarach: od pojemności jednego espresso - 50ml do pojemności kilkunastu filiżaneczek. Zależnie od potrzeb możemy wybrać większy lub mniejszy model. Warto pamiętać, że jeżeli najczęściej pijemy kawę sami lub we dwójkę nie warto kupować zbyt dużej kawiarki, bo nie uzyskamy w niej w pełni jakościowego napoju w mniejszej objętości, chyba że kawiarka posiada reduktor i można w niej opcjonalnie zaparzać jedną lub kilka filiżanek.

Ekspres kolbowy

Ekspres kolbowy to urządzenie w którym przygotowujemy kawę pod ciśnieniem. Do kolby, na specjalne sitko wsypujemy kawę, montujemy w ekspresie i zaparzamy kawę.

We większości kawiarni właśnie na takich ekspresach pracują bariści. Domowe urządzenia sa oczywiście prostsze, często nie maja możliwości zmiany ciśnienia przy przygotowywaniu napoju, ale najczęściej wyposażone są w dysze spieniające mleko tak jak ekspresy profesjonalne kawiarniane.

Ekspres kolbowy to świetne rozwiązanie kiedy ekspres użytkują osoby o różnych preferencjach do do kawy. W związku z tym, że każdy wsad może być indywidualnie przygotowany mamy możliwość zaparzania różnych gatunków kaw, na przemian kaw smakowych jak i zastosowania kawy bezkofeinowej.

Ekspres ciśnieniowy automatyczny

Ekspres automatyczy daje możliwość zaparzenia świeżo zmielonej kawy. Czego można chcieć więcej? Jets sporo czynników, które trzeba brać pod uwagę przy wyborze modelu.

Zobacz opis ekspresu Philips HD865

Multifunkcjonalne ekspresy

Najbardziej skomplikowanymi urządzeniami są ekspresy sterowane elektronicznie z licznymi dodatkowymi funkcjami. Zależnie od modelu mamy dostęp do mniejszej lub większej ilości atrakcji, możemy zdecydować się na model wolnostojący lub ukryty w zabudowie.

Bogate menu z którego korzystamy w nowoczesnych ekspresach na wyświetlaczu pozwala nam zaparzać kawę w maksymalnie spersonalizowany sposób, dobierając według preferencji: czas zaparzania, ciśnienie, grubość mielenia, objętość, dodatek ciepłego, zimnego i spienionego mleka - w odpowiednim czasie i w odpowiednim miejscu tak, aby uzyskać np. kawę warstwową latte. Zależnie od modelu ekspresy maja wbudowane lub zewnętrzne banki mleka. Dysponują pojemnikami na kawę w ziarnach a czasem dodatkową możliwością zaparzenia kawy z podanej zmielonej kawy np. jeżeli jednorazowo mamy ochotę na bezkofeinową, inny gatunek, kawę smakową.

O ile użytkowanie super ekspresów jest fascynujące to pielęgnacja już nie i niestety często kończy się koniecznością odwiezienia ekspresu do serwisu a w przypadku ekspresów do zabudowy niestety zamówieniem wizyty domowej.

Ekspresy na kapsułki

Kapsułki z kawą maja swoich zwolenników i zagorzałych przeciwników.

Zwolennicy chwalą kapsułkowe ekspresy za:

  • szybkość przygotowywania kawy,
  • bogaty asortyment kaw jak i dostępnych czekolad/kakao/kaw smakowych które również można za pomocą tych ekspresów przygotowywać,
  • łatwość obsługi.

Przeciwnicy zarzucają ekspresom na kapsułki:

  • w kapsułkach mamy kawę zmieloną więc produkt o gorszej jakości i aromacie niż świeżo zmielona kawa,
  • dodatki do części kapsułkowych kaw uniemożliwia przygotowanie naturalnego napoju, bardziej przypomina to zaparzanie (jak określają to koneserzy) semi-kaw rozpuszczalnych,
  • absolutnie nieekologiczną eksploatację kapsułek - odpad z każdego innego ekspresu jest w pełni biodegradowalny - nadaje się na kompost czy do wykorzystania w domowej kosmetyce, tutaj mamy najgorsze zanieczyszczanie środowiska i marnotrawstwo,
  • duże koszty kapsułek.